İmplant Tedavi ve Cerrahi Uygulamalar
İmplant Nedir?
Kaybedilen dişlerin yerlerine konulacak dişlere destek görevi gören ve insan sağlığı için herhangi bir yan etkisi olmayan, titanyum metalinden imal edilen materyale implant adı verilir. İmplantlar üzerine konulacak dişler estetik ve fonksiyon olarak doğal dişi taklit ederler. Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir.
İmplant Tedavinin Kullanım Alanları
- Tek diş eksikliğinin komşu sağlam dişlere zarar vermeden giderilmesinde,
- Birden fazla diş eksikliğinin, hareketli protezler yerine, sabit protezler yapılarak giderilmesinde,
- Tam dişsizlik durumunda takılıp çıkarılan protezler (damak) yerine sabit protezler yapılmasında uygulanabilir.
Diş Cerrahisi
20 Yaş Dişlerin Çekimi
Çenelerdeki süt dişlerinin düşüp yerine sürekli dişlerin sürmesi belirli bir sıra ile olur. Sürme zamanı gelmiş fakat çene kemiği içerisinden herhangi bir nedenden dolayı sürememiş ve ağız içinde yerini alamamış bütün dişlere “Gömük diş” adı verilir. Bazıları hastalara problem yaratırlarken bazıları hiç rahatsızlık vermez, rutin radyografik kontroller sırasında fark edilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Dişler çekildiği seans implantların yerleştirilebileceği yeterli kemik var ise implantlar yerleştirildikten sonra implant üstü daimi protezler 3-4 ay içinde uygulanır. Ancak kliniğimizde, full mouth dediğimiz alt veya üst çenenin tamamına yapılan implant tedavilerinde ve estetiğin önemli olduğu ön bölge dişlere yapılan implant tedavilerinde, kemik sertliği yeterliyse implant yerleştirildikten 3-4 gün sonra sabit geçici protezleri teslim ediyoruz. Bu sayede hastalarımız, daimi protezleri takılana kadar geçici protezlerle rahatça yaşamlarını sürdürebiliyorlar.
Eksik dişin önündeki, arkasındaki ve karşısındaki dişler zamanla eksik olan diş bölgesini kapatırlar. Eksik diş bölgesinin karşısındaki diş uzar, yanındaki dişler ise eksik diş bölgesine doğru yatarlar. Bu şekilde dişlerinin ağızdaki pozisyonlarının bozulması eksik diş bölgesinin yanındaki ve karşısındaki dişlerde diş eti problemlerine, diş çürüklerine ve sonuçta bu dişlerin de kaybına neden olur. Bununla birlikte çiğneme etkinliği azalır ve çene eklemi problemler ortaya çıkabilir.
Normal bir yara iyileşme kapasitesi olan, ağız hijyenini sağlayabilecek, yeterli miktarda veya yeterli miktara ulaştırılabilecek potansiyelde sağlıklı kemik yapısına sahip herkes implant tedavisi görebilir.
İmplant, sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulamadır. İmplantlar üzerine yapılan protezler, gerçek dişlerin yerini alırken en doğal yapıyı oluştururlar. Eksik dişlerin tamamlanması sürecinde, sağlıklı dişlere dokunulmamış olur. İmplant, doğal dişin yerine geçen bir özel uygulama olarak, diş kayıplarının yol açacağı her türlü soruna kesin ve en sağlıklı çözümü getirmektedir.
Evet. Yalnızca, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur.
Bu süre, genel sağlık durumu, implantın günlük bakım ve temizliği gibi birkaç değişkene bağlıdır. Yine de başka her tür tıbbi müdahalede olduğu gibi, prensip olarak, hayat boyu garanti vermek mümkün değildir. İmplantların başarısı, %95-100 arasında değişebilir ve uzman bir hekim tarafından uygun cerrahi ve protez yapılması gereklidir.
İmplantlar titanyum denilen biyolojik uyumlu maddelerden yapılmaktadır. Bu nedenle bir “doku reddinden” söz edilemez.
Tıp ve diş hekimliği dünyasında diş implantlarının kansere neden olduğunu gösteren tek bir örnek bile yoktur.
İmplant uygulamaları bir dizi karmaşık ve uzun süreli işlemleri gerektirir. Dolayısıyla rutin diş hekimi hizmetlerinden daha yüksek bir harcama gerektirirler. Ancak implant tedavileri tamamlandığında, hastalar yaptıkları yatırımın karşılığını aldıklarını ve gerekirse aynı şeyi tekrar yaptıracaklarını belirtmişlerdir.
Operasyon lokal anestezi ve sedasyon ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek hafif bir ağrı veya şiş olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve gerekli önlemlerle rahatlıkla giderilebilir.
Cerrahinin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 3-4 ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir.
Diş Cerrahisi
Çenelerde en fazla gömük kalan dişler 20 yaş dişleridir. Bunları sırasıyla köpek dişleri küçük azı dişleri ve diğer dişler izler. 20 yaş dişlerinin gömük kalma nedenleri bireyin anne ya da babasından kalıtımsal olarak küçük bir çene diğerinden ise büyük dişler miras alması nedeniyledir. Evrimsel anlamda artık sert gıdalardan yavaş yavaş uzaklaşan insanoğlunun çiğnemek için 32 dişe ihtiyacı kalmamasından dolayı bireylerde 20 yaş dişleri gömük kalır. Aynı zamanda dişin sürmesi zamanında çenelere gelen travmalar ya da diş çevresinde gelişen tümör veya kistler dişlerin gömülü kalmasına neden olabilirler.
Gömük 20 yaş dişlerinin çekilme kararı hastaya yaratmış olduğu sıkıntıyla doğru orantılıdır. Tamamen kemik içinde olan bir dişin hafif sürmüş bir dişe göre daha az sıkıntı yaratacağı aşikardır. 20 yaş dişi tam olarak çıkamamışsa hastaya ağrı ve şişlik yaratıyor ve ağrı kesici kullanılmasını gerektiriyor ise çekim kararı alınır.
Lokal anestezi altında basit bir operasyonla çekim gerçekleştirilir. Hastaya antibiyotik ve ağrı kesiciler reçete edilir. Gömük 20 yaş dişi operasyonundan sonra çene de hafif ağrı ve şişlik olması normaldir. Şişlik bir hafta içerisinde dikişler alınıncaya kadar geçer. Toplumda genellikle 20 yaş dişi çekiminin zor olduğuna dair bir inanış vardır. İşlemin süresi ve sonrasında yaşanacak sıkıntılar işlemi gerçekleştiren hekimin tecrübesine bağlı olarak değişir. Ortodontik tedavi görecek bireylerde genellikle 20 yaş dişlerinin çekimi rahatsızlık yaratmasalar dahi rutin bir işlemdir. Bunun dışında çene de gömük dişi olan fakat hiç rahatsızlık duymayan hastalarda rutin radyografilerle takip yapılmalı, gömük dişlerin ilişkide oldukları dişlere herhangi bir zarar verip vermedikleri ve çevrelerinde herhangi bir patolojik oluşum gelişip gelişmediği iyi kontrol edilmelidir.
Bazı riskli anatomik noktalara yakın olan 20 yaş dişleri, çekimlerinden önce standart panaromik radyografilere ek olarak Volümetrik Tomografiler alınabilir.